Het kiezen van een lasso

 
Junior ropes
 
Deze 'Junion ropes'zijn bedoeld voor de kleuters en jeugdigen en zijn dunner, korter uitgevoerd. Van 5 tot 8 mm dikte. De lengte is rond de 25 feet (7,5 mtr). Ze functioneren even goed als de lasso's voor volwassenen zijn door hun dikte en gewicht geschikter voor de kleine handjes van de kleuters en junioren.
 
Standaard honda
Een belangrijk onderdeel van de lasso is de 'Honda' een soort slipoog (zoals in de zeilwereld). De standaard honda vormt de lus in de lasso en is een geheel met de lasso dus van hetzelfde materiaal gemaakt van waaruit de lasso bestaat. Dit is een vaste honda en mag niet bij wedstrijden in Europa gebruikt worden in combinatie met 'levende have'.
 
 
Calf ropes
 
De Claf ropes zijn bedoeld om op kleine afstand, vanaf het paard te werken. Deze lasso's zijn licht en dun, de lengte ligt rond de 28 feet (8,4 mtr), varierend van samenstelling (nylon/polyester), dikte 8 mm. Deze zijn dunner uitgevoerd omdat ze minder gewicht en kracht hebben te verduren maar toch een snelle 'grip' moeten hebben
 
Break-away
Dit is een voorbeeld van een lichte, goedkope plastic 'wartel' (draaibaar) breakawy honda en is bedoeld om bij een bepaald trekgewicht ( instelbaar door de inkeping aan de binnenkant doormiddel van vijlen te verruimen) de lassolus vrij te geven. De 'breakaways' zijn verplicht in Europa bij wedstrijden waarbij je met 'levende have' werkt.
 
 
Head/Heel ropes
 
De 'Head/Heel ropes' zijn specifiek ontwikkeld om snel en accuraat het groter formaat dier bij de kop/hielen te vangen. Deze lasso kan verschillende lengtes en diktes hebben. Lengtes van rond de 30 feet (9 mtr). Diktes van 8,5 tot 11,5 mm. Deze lasso is verkrijgbaar in verschillende gewichten en materialen van nylon, polyester, synthetische hennep, drylon tot katoen.
 
Magic breakaway
Dit zijn twee voorbeelden van 'breakaways' in het duurdere segment. Deze honda's kunnen als wartel (draaibaar) of gefixeerd aan de lasso bevestigd worden en zijn ook wat handiger in gebruik. Ze zijn verschilend van gewicht wat ook in gebruik merkbaar is. Mijn voorkeur gaat uit naar het onderste type i.v.m gewicht en bruikbaarheid in praktijk.
 
 
Ranch ropes
 
De 'ranch ropes'zijn bij uitstek geschikt voor het echte boerderij (ranch) werk. Deze lasso's zijn langer en van verschillende materialen. De standaard lengtes lopen van 30 feet (9 mtr) tot 60 feet (18 mtr) maar zijn verkrijgbaar tot wel 120 feet (36 mtr) of nog langer. De diktes gaan van 8,5 tot 11,5 mm.
 
Montana buckaroo
Op deze afbeelding zie je wartel honda's van Rvs. Ze zijn hoog van gewicht en hebben een hals van(8,5 of 9 mm). Je hebt ze met een smal en breed oog. Deze zijn zeer geschikt om het werp gewicht te verhogen voor een grotere afstand maar kunnen wel bij teveel snelheid van het zwaaien de lassolus vernauwen wat het eind resultaat bij het werpen behoorlijk negatief kan beinvloeden. Daardoor zijn eigenlijk niet zo geschikt voor dunne soepele lasso's.
 
 
Special ropes
 
Deze lasso's zijn bedoeld voor specifieke toepassingen. Je hebt de klassieke 'Latigo' deze is gemaakt van gevlochten leerrepen en vrij prijzig in onderhoud en aanschaf (ongeveer $4 per foot). Reken maar uit! Er is een lasso verzwaard met loden kernen die bedoeld is voor slechte weers omstandigheden, zoals bij veel wind en voor grootte afstand. Je heb de katoenen en keclar (vuur bestendig) lasso's voor 'show roping'. Dit is een aparte toepassing binnen het lasso gebeuren.
 
Quick Release
Deze honda is een vreemde eend in de bijt. Het is een breakaway (Rvs) maar gaat niet vanzelf open. Door middel van een hendeltje gaat de honda open. De precise toepassing is mij niet bekent maar hij zal ongetwijfeld handig zijn als de lasso bij het dier verwijderd moet worden.
 
Lasso's (head/heel) zijn er in verschillende hard heden en diktes verkrijgbaar. Van XXS (zeer zacht), XS, S, M S(middel), M, HM tot MH (Zeer hard). Deze verschillende hard heden en diktes maakt dat de lasso in meer of mindere mate vervormbaar is, het vormt het 'geheugen' van de lasso. Je ziet de range ropes hier onder dat de ene veel meer in 'shape' blijft dan de ander wat de een wat makkelijker te hanteren maakt dan de ander, in gevoel. snelheid, flexibiliteit en open houden van de lus. Daarbij speelt het gewicht van de lasso ook een grote rol. Een lichtere lasso zal moeilijker grote afstanden overbruggen dan een zwaardere lasso.Door voor een dikker en zwaarder materiaal of/en honda te kiezen kun je het gewicht veranderen maar heeft ook tot gevolg dat je bij een zwaardere lasso veel meer kracht moet gebruiken en de lasso harder aankomt bij het dier.
Hier onder zie je twee voorbeelden van dat 'geheugen' van de lasso. Dit betekent in praktijk dat de lasso verschillende eigenschappen mee krijgt die voor een bepaald doel voordelig zijn. Met een harde lasso, zoals de head/heel rope, kunt je sneller, directer en makkelijker werken maar houdt tevens in dat de toepassingen hiervoor beperkter zijn. Terwijl een zachtere lasso, zoals de range rope, meer bedoeld is voor het rustige en met meer overleg, behendigheid en vaadigheid te werken. Deze lasso is ook voor meer toepassingen geschikt. Een puntje is dan ook de lengte van de lasso. Hoe langer de lasso des te meer technische vaardigheid wordt er van de hand met de overige lussen gevraagd. 50 feet (15 mtr/ 9 mm) is nog goed te behappen voor het grond werk omdat je ook zelf met die lasso moet slepen. Langere en dikkere lasso's vergen meer vaardigheid, kracht en zijn meer om van af het paard/ quad te werken doordat je de lasso niet zelf hoeft te dragen, vaak meer touw nodig kunt hebben om eventueel te kunnen laten slippen/vieren om ruimte scheppen tussen jezelf en het doel.